Resipi Popia Isi Ketam Ringkas Tapi Sedap


RESIPI POPIA ISI KETAM 

Bahan-bahan A:

🏮Kulit popia secukupnya
🏮Minyak secukupnya bagi menggoreng
🏮2 sudu makan tepung gandum- dibancuh dengan 3 sudu makan air sebagai gam kulit popia.

Bahan B:

🚨16 batang isi ketam
🚨1 batang lobak merah- disagat ataupun dipotong halus
🚨1 mangkuk sengkuang- disagat ataupun dipotong halus
🚨1 batang pokok daun bawang - dipotong halus

Cara membuatnya:

👉 Kulit popia dilerai dan diletak diatas pinggan

👉 Letakkan isi ketam lobak merah,sengkuang dan daun bawang diatas kulit popia.

👉 Lipatkan seperti membuat kuih gulung a.k.a ketayap. Gamkan dengan bancuhan tepung gandum dan air.

👉 Panaskan kuali yang berisi minyak yang banyak..anggaran biar popia tenggelam. Menggunakan api yang sederhana.

👉 Balikkan popia supaya masak serata.

👉 Apabila nampak kekuningan , angkat dan toskan minyak.

👉 Hidangkan bersama sos pencicah

Tips:
Boleh juga digantikan isi ketam tersebut dengan isi udang yang telah dibuang kulitnya.

SELAMAT MENCUBA

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama