Bahan-Bahannya:
💓1 ketul kepala ikan (jenis ikut suka)
💓7 biji kacang bendi
💓5 biji cili kering (tak perlu potong)
💓2 tangkai daun kari
💓100 ml santan pekat (5 sudu)
💓2 sudu besar pes asam jawa
💓1 paket kecil rempah kari ikan (jenama ikut suka)
💓1 sudu kecil serbuk kunyit
💓1 sudu kecil serbuk ketumbar
💓1 sudu kecil serbuk jintan putih
💓Garam secukup rasa
💓Air secukupnya
Bahan tumis:
💛5 ulas bawang kecil (di hiris)
💛5 ulas bawang putih (di hiris)
💛1 sudu besar biji sawi
💛1 sudu besar biji jintan manis
Cara Penyediaan:
👉 Masak bahan tumis hingga naik bau.
👉Masukkan daun kari, cili kering kacau sebentar masuk pula rempah kari, serbuk kunyit, serbuk ketumbar dan serbuk jintan putih, tambah sedikit air, masak hingga naik minyak.
👉 Masuk pula pes asam jawa dan kepala ikan, tambah air sehingga paras ikan.
👉Jangan terlalu banyak air untuk kuah yang pekat, perasakan dengan garam, biar mereneh sehingga ikan masak.
👉Masuk kacang bendi dan santan, biar mereneh sehingga bendi lembut, tutup api.
SELAMAT MENCUBA
Tags:
resipikari