Kalau sebut asam pedas, pastinya korang akan teringat dengan asam pedas melaka bukan? Admin pun macam tu jugak. Teringat beberapa bulan dahulu admin pergi ke Melaka semata-mata nak makan asam pedas. Baiklah, kali ini adalah perkongsian terbaik dari Akma Abdullah dengan resipi asam pedas ikan kembungnya yang nampak sangat sedap. Selamat mencuba!
RESIPI ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
BAHAN-BAHAN :
- 6 ekor ikan kembung - dipotong 2
- 2 kuntum bunga kantan
- 1 ikat daun kesum
- 1 batang serai - diketuk
- 4 biji tomato
- 15 batang bendi
- 1 sendurk cili kering kisar
- 1 mangkuk air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya
BAHAN KISAR :
- 15 biji bawang merah
- 2 biji cili merah
- 8 ulas bawang putih
- 2 inci belacan
CARA PENYEDIAANNYA :
#2 Masukkan air asam jawa.
#3 Seterusnya masukkan air. Jumlahnya ikut berapa banyak kuah yang diingini. Paling penting jangan sampai hilang rasa masam.
#4 Seterusnya masukkan daum kesum yang sudah dibersihkan.
#5 Diikuti bunga kantan. Masak kuah sehingga mendidih.
#6 Kemudian, masukkan bendi dan ikan.
#8 Bila ikan sudah masak, masukkan tomato dan padamkan api.
#9 Siap dan sedia untuk dinikmati.
Tengok gambar hasil masakan Akma Abdullah ni pun dah buat admin terliur. Korang macam mana? Terliur jugak? Dah tu tunggu apa lagi, sediakan bahan-bahan dan terus memasak asam pedas ikan kembung ini segera!
SELAMAT MENCUBA
Kredit Resipi & Foto : Akma Abdullah
Tags:
resipiikan