Cara Masak Asam Pedas Ikan Kembung Mudah, Tanpa Banyak Bahan


Kalau sebut asam pedas, pastinya korang akan teringat dengan asam pedas melaka bukan? Admin pun macam tu jugak. Teringat beberapa bulan dahulu admin pergi ke Melaka semata-mata nak makan asam pedas. Baiklah, kali ini adalah perkongsian terbaik dari Akma Abdullah dengan resipi asam pedas ikan kembungnya yang nampak sangat sedap. Selamat mencuba!

RESIPI ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

BAHAN-BAHAN :

  • 6 ekor ikan kembung - dipotong 2
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 1 ikat daun kesum
  • 1 batang serai - diketuk
  • 4 biji tomato
  • 15 batang bendi
  • 1 sendurk cili kering kisar
  • 1 mangkuk air asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya

BAHAN KISAR :
  • 15 biji bawang merah
  • 2 biji cili merah
  • 8 ulas bawang putih
  • 2 inci belacan
CARA PENYEDIAANNYA :


#1 Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar dengan serai sehingga masak dan garing.

#2 Masukkan air asam jawa.

#3 Seterusnya masukkan air. Jumlahnya ikut berapa banyak kuah yang diingini. Paling penting jangan sampai hilang rasa masam. 


#4 Seterusnya masukkan daum kesum yang sudah dibersihkan.

#5 Diikuti bunga kantan. Masak kuah sehingga mendidih.

#6 Kemudian, masukkan bendi dan ikan.


#7 Perasakan dengan garam dan gula dengan secukupnya.

#8 Bila ikan sudah masak, masukkan tomato dan padamkan api.

#9 Siap dan sedia untuk dinikmati. 


Tengok gambar hasil masakan Akma Abdullah ni pun dah buat admin terliur. Korang macam mana? Terliur jugak? Dah tu tunggu apa lagi, sediakan bahan-bahan dan terus memasak asam pedas ikan kembung ini segera!

SELAMAT MENCUBA

Kredit Resipi & Foto : Akma Abdullah

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama