RESIPI BISKUT ULAT BULU

Bahan-bahan :

๐Ÿ›300gm tepung gandum
๐Ÿ›150gm tepung jagung
๐Ÿ›50gm susu tepung( Biasa saya guna nespray)
๐Ÿ›180gm minyak sapi
๐Ÿ›100gm mentega
๐Ÿ›100gm gula icing
๐Ÿ›Perisa pandan hijau
๐Ÿ›Buah kurma yang dipotong memanjang, lebih kurang 6 hirisan daripada 1 biji buah kurma (Boleh jg guna jem kurma, tapi, agak leceh utk dibentuk)
๐Ÿ›Castor sugar (Hiasan..tabur diatas biskut)

Cara Penyediaannya : 

๐Ÿ‘‰Putar gula icing & mentega hingga sebati. Kemudian masukkan minyak sapi, perisa pandan dan susu tepung.

๐Ÿ‘‰Putar hingga sebati. Masukkan tepung jagung dan tepung gandum, uli dengan tangan hingga sebati. Selalunya tepung gandum diletak kemudian dan bergantung pada adunan.

๐Ÿ‘‰Kalau sudah dapat dibentuk tidak perlu habiskan 300gm. Selepas itu, bentuk doh sekecil ibu jari, dan letakkan satu hiris buah kurma, kemudian bentuk memanjang. Tekan atasnya dengan garfu untuk bentuk ulat.

๐Ÿ‘‰Masukkan kedalam loyang dan bakar pada suhu 160-180. Agak sukar utk menentukan biskut ini masak atau tidak sebab walaupun sudah masak biskutnya masih lembut, tapi, kalau sudah letak diluar, ia akan mengeras sendiri.

๐Ÿ‘‰Untuk menentukan dah masak lihat dibawah biskut agak kekuningan. Sesudah diangkat dari oven taburkan castor sugar diatasnya sebagai hiasan.

SELAMAT MENCUBA

Post a Comment

Previous Post Next Post