RESIPI IKAN PATIN ASAM TEMPOYAK
Bahan-Bahan :
🐟1 ekor ikan patin
🐟150 gm tempoyak
🐟2 tangkai cili merah
🐟2 senduk cili kering kisar
🐟10 tangkai cili padi
🐟4 cm kunyit hidup
🐟3 keping asam gelugur
🐟1 kuntum bunga kantan
🐟1 ikat daun kesum
🐟Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaannya :
💓 Ikan patin dibersihkan dan kemudian dipotong mengikut saiz yang sesuai. Sekiranya anda sukakan saiz kecil, potong lah saiznya mengikut saiz yang anda suka.
💓 Tempoyak, cili merah, cili padi dan kunyit dikisar. Kisar bahan-bahan ini dengan hancur.
💓 Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam periuk bersama sedikit air.
💓 Masukkan juga cili kisar, asam gelugur, daun kesum dan bunga kantan. Kacau dan didihkan.
💓 Perisakan kuah dengan garam dan gula secukupnya.
💓 Apabila mendidih, masukkan ikan patin. Setelah masak, angkat dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBA
Tags:
resipiikan