Resipi Ikan Patin Asam Tempoyak Pasti Menjadi!

RESIPI IKAN PATIN ASAM TEMPOYAK

Bahan-Bahan : 

🐟1 ekor ikan patin
🐟150 gm tempoyak
🐟2 tangkai cili merah
🐟2 senduk cili kering kisar
🐟10 tangkai cili padi

🐟4 cm kunyit hidup
🐟3 keping asam gelugur
🐟1 kuntum bunga kantan
🐟1 ikat daun kesum
🐟Garam dan gula secukup rasa


Cara Penyediaannya : 

πŸ’“ Ikan patin dibersihkan dan kemudian dipotong mengikut saiz yang sesuai. Sekiranya anda sukakan saiz kecil, potong lah saiznya mengikut saiz yang anda suka.

πŸ’“ Tempoyak, cili merah, cili padi dan kunyit dikisar. Kisar bahan-bahan ini dengan hancur.

πŸ’“ Masukkan bahan-bahan yang dikisar ke dalam periuk bersama sedikit air.

πŸ’“ Masukkan juga cili kisar, asam gelugur, daun kesum dan bunga kantan. Kacau dan didihkan.

πŸ’“ Perisakan kuah dengan garam dan gula secukupnya.

πŸ’“ Apabila mendidih, masukkan ikan patin. Setelah masak, angkat dan hidangkan.

SELAMAT MENCUBA

Post a Comment

Previous Post Next Post