RESIPI IKAN SIAKAP TIGA RASA
Bahan-Bahan:
🐟1 ekor ikan siakap [dibersihkan dan kelarkan]
🐟 garam dan kunyit
🐟 sedikit tepung jagung - utk melumur ikan
Bahan untuk sos:
🐟 4 ulas bawang merah (dimayang)
🐟 1 labu bawang besar (di mayang)
🐟 3 ulas bawang putih (dimayang)
🐟 1 cm halia (dihiris halus)
🐟 1/2 cawan sos tomato
🐟 4 sudu besar sos cili
🐟 2 biji cili merah (dipotong nipis)
🐟 6 tangkai cili padi merah ( di potong2 kecik - untuk rasa pedas)
🐟 1/2 cawan air.
🐟 1 biji tomato (belah 6)
🐟 1 pokok daun bawang & daun sup (potong pendek)
🐟 garam dan gula secukup rasa
🐟 minyak utk menggoreng ikan dan menumis
Cara Penyediaannya :
💓 Ikan dilumurkan garam dan kunyit. Lumur sedikit tepung jagung keseluruhan ikan. Gorengkan sehingga masak/garing. Terbalikkan dua-dua belah supaya masak rata. Angkat, toskan dan ketepikan.
💓Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia.
💓 Apabila wangi masukkan sos tomato, sos cili dan air.
💓 Masukkan juga cili potong, garam dan gula.
💓 Setelah kuat pekat, tuangkan ke atas ikan siakap yang digorengkan tadi.
💓 Hiaskan dengan daun sup & bawang dan hidangkan
SELAMAT MENCUBA
Tags:
resipiikan