TIPS MELEMBUTKAN DAGING DENGAN CEPAT
1. MASUKKAN SUDU
Walaupun kedengaran pelik, inilah antara petua melembutkan daging yang paling mudah dan popular.
Cuma letakkan sebatang sudu / garfu ke dalam periuk dan rebus bersama daging. Memang cepat lembut sebab dipercayai sudu ni dapat meningkatkan suhu dalam periuk. Selain guna sudu besi / tembaga, ramai juga menggunakan sudu porselin / kaca.
2. BETIK MUDA
Potong buah betik muda sederhana kecil dan rebus bersama daging. Kalau tak ada buah betik muda, boleh gunakan batang betik.
3. BATANG TEBU
Bagi yang susah nak jumpa batang betik, boleh juga gunakan batang tebu dengan cara yang sama seperti di atas.
4. DAUN NANGKA
Ambil daun nangka dan keringkan getahnya terlebih dahulu. Kemudian boleh masukkan ke dalam masakan. Gunakan dalam 4-5 helai. Berkesan!
5. CUKA
Gunakan sedikit cuka makan ke dalam rebusan atau perap bersama daging beberapa jam sebelum dimasak. Sumber asid dikatakan dapat melembutkan struktur daging dengan cepat.
BACA JUGA : Resipi Gulai Kawah Simple & Sedap
6. LEMON / LIMAU NIPIS
Caranya sama, perahkan ke dalam rebusan atau perapkan bersama daging selama beberapa jam / semalaman sebelum dimasak.
7. BAKING SODA
8. BIJI / BUAH KURMA
Bagi yang tak mahu ada rasa kurma dalam masakan, boleh gunakan bijinya saja.
9. GULA BATU
Masukkan beberapa ketul gula batu ke dalam rebusan daging. Insha Allah, akan menjimatkan masa untuk daging masak dengan lembut.
10. CARA MEMASAK / POTONG DAGING YANG BETUL
ARTIKEL BERKAITAN : 20+ Tips dan Panduan Memasak Yang Anda Perlu Tahu
Tags:
tipsmemasak