Resipi Nasi Dagang Lengkap dan Sedap


RESEPI NASI DAGANG

Bahan-bahan:

🍉1 kilo beras (direndam, dicuci dan ditoskan)
🍉3 cawan santan cair
🍉2 sudu teh halba
🍉1 inci halia (dihiris nipis)
🍉10 ulas bawang merah (dihiris nipis)
🍉2 sdt gula
🍉1 sdt garam

Cara Penyediaannya:

1. Masukkan beras yang dicuci bersih ke dalam pengukus yang telah dipanaskan. Kukus beras tersebut selama 30 minit.

2. Pindahkan ke dalam mangkuk besar, masukkan santan dan gaulkan ia. Kemudian dikukus lagi selama 30 minit.

3. Pindahkan lagi ke dalam mangkuk dan tambah halba, halia, bawang, gula serta garam. Teruskan lagi mengukus selama 20 minit.

4. Bila dah masak barulah di angkat untuk dihidangkan.

RESIPI KARI IKAN TONGKOL
Bahan-Bahan: 

🍉4 sudu minyak masak
🍉3 cawan santan
🍉2 keping asam gelugur
🍉350 gm ikan tongkol (dipotong menjadi keping)
🍉1 tangkai cili hijau ( dibelah dua)
🍉1 tangkai cili merah (dibelah dua)
🍉garam secukup rasa
🍉gula secukup rasa

Pes rempah:

🍉10 ulas bawang merah
🍉1 inci kunyit
🍉1 inci lengkuas
🍉3 sudu besar cili kisar

Cara Penyediaannya:

1. Kisar bahan-bahan pes rempah hingga halus.

2. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan rempah hingga wangi. Tambah santan serta asam gelugur dan renehkan sebentar.

3. Masukkan ikan. Biarkan sekejap dan perasakan garam serta gula. Tambah cili dan renehkan selama 5 minit atau sehingga masak.

RESIPI ACAR TIMUN
Bahan-bahan : 

🍉100 gm timun
🍉100 gm lobak merah
🍉100 gm cili merah dan cili hijau
🍉50 gm bawang besar
🍉60 ml cuka
🍉gula secukup rasa
🍉garam secukup rasa

Cara Penyediannya:

1. Timun dipotong 2 inci dan buang biji di tengahnya. Mayang halus seperti batang mancis.

2. Lobak merah, cili merah serta cili hijau dihiris seperti timun juga.

3. Bawang besar dibelah 2 dan dihiris halus.

4. Rendamkan bahan hirisan tersebut ke dalam air kapur selama 30 minit. Kemudian cuci bersih dan toskan. Biarkan sehingga ia kering.

5. Gaulkan, gula, garam dan cuka hingga sebati.

6. Kemudian hidangkan bersama nasi.

SELAMAT MENCUBA

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama