Tips :
Untuk memudahkan kuih dikeluarkan, sapu loyang dengan sedikit minyak.
Untuk memudahkan kuih dikeluarkan, sapu loyang dengan sedikit minyak.
Bahan-Bahan :
🌈240 gm tepung beras
🌈120 gm tepung gandum
🌈240 gm gula
🌈200 ml santan
🌈1 liter air
🌈1 sudu teh garam
🌈1 sudu teh minyak masak
🌈1 sudu teh pewarna merah jambu
🌈1 sudu teh pewarna kuning
🌈1 sudu teh pewarna merah
🌈1 sudu teh pewarna biru
🌈1 sudu teh pewarna hijau
🌈1 sudu teh pewarna ungu
Cara Penyediaan :
👉 Masukkan gula, santan, tepung beras, tepung gandum, minyak, garam dan sedikit air ke dalam pengisar.
👉 Kisar semua bahan sehingga tidak berketul dan adunan rata.
👉 Keluarkan adunan dari pengisar dan masukkan ke dalam mangkuk. Tambahkan sedikit lagi air dan kacau sebati.
👉 Bahagikan adunan kepada tujuh bahagian dan diwarnakan setiap satunya.
👉 Sediakan kukusan dan kukus lapisan pertama selama lima minit diikuti lapisan kedua dan seterusnya.
👉 Apabila masak, angkat dan sejukkan seketika sebelum dipotong.
SELAMAT MENCUBA
Tags:
resipikuih