Resipi Kuih Lapis Pelangi Sedap dan Senang


RESIPI KUIH PELANGI

Tips : 

Untuk memudahkan kuih dikeluarkan, sapu loyang dengan sedikit minyak.

Bahan-Bahan : 

🌈240 gm tepung beras
🌈120 gm tepung gandum
🌈240 gm gula
🌈200 ml santan
🌈1 liter air
🌈1 sudu teh garam
🌈1 sudu teh minyak masak
🌈1 sudu teh pewarna merah jambu
🌈1 sudu teh pewarna kuning
🌈1 sudu teh pewarna merah
🌈1 sudu teh pewarna biru
🌈1 sudu teh pewarna hijau
🌈1 sudu teh pewarna ungu


Cara Penyediaan : 

👉 Masukkan gula, santan, tepung beras, tepung gandum, minyak, garam dan sedikit air ke dalam pengisar.

👉 Kisar semua bahan sehingga tidak berketul dan adunan rata.

👉 Keluarkan adunan dari pengisar dan masukkan ke dalam mangkuk. Tambahkan sedikit lagi air dan kacau sebati.

👉  Bahagikan adunan kepada tujuh bahagian dan diwarnakan setiap satunya.

👉 Sediakan kukusan dan kukus lapisan pertama selama lima minit diikuti lapisan kedua dan seterusnya.

👉  Apabila masak, angkat dan sejukkan seketika sebelum dipotong.

SELAMAT MENCUBA

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama