Resipi Biskut Choc Chic Ala Famous Amos

 

Kadang-kadang bila duduk saja-sajaj dekat rumah, tiba-tiba rasa craving nak makan biskut chocolate chip famous amos, tapi malas pula nak keluar. Jangan risau, lepas lihat resipi ini, anda boleh buat biskut choc chip ini sendiri! Bahan-bahan yang diperlukan pun tidaklah banyak. Yang lagi bestnya anda boleh buat sebanyak mungkin dengan kos yang tidak mahal!

Resipi kali ini dikongsi oleh Nazurah Hasan dan anda pastinya boleh cuba hasilkan biskut choc chip sendiri di rumah!

RESIPI BISKUT CHOC CHIP ALA FAMOUS AMOS

BAHAN-BAHAN :

Bahan A: Kacau Rata.

  • 250 gram marjerin (Nazurah guna Farmcow)
  • 1 1/4 cawan brown sugar
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telur

* Semua bahan ini hanya perlu dikacau sebati saja.

* Bila dah kacau, masukkan pula bahan B seperti bawah.

Tambahkan Bahan B

  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat
  • 6 sudu besar minyak
  • *2 cawan cip coklat (masukkan akhir sekali)
* Gaulkan lagi dan kacau rata semua bahan di atas kecuali cip coklat. Bila dah sebati, baru tambahkan pula 2 cawan cip coklat.


CARA PENYEDIAAN :-

#1 Sejukkan Adunan. Bila dah menjadi adunan, masukkan ke dalam peti sejuk sekejap dalam setengah jam.

#2 Sedia Dibakar. Lepas setengah jam, bolehlah keluarkan adunan dan sedia untuk membakar. Adunannya memang lembik sikit ya.

#3 Masa susun atas loyang, jarakkan jauh sikit antara satu sama lain untuk bagi ruang pada biskut untuk mengembang.

#4 Masukkan Dalam Oven

#5 Bakar 20 minit suhu 150 darjah guna api atas bawah atau ikut kepanasan oven masing-masing.

SIAP!

Bila nampak biskut dah mengembang dan baunya dah harum semerbak, itu tandanya biskut dah hampir masak. Yang dalam gambar di bawah ni saya saja letak topping almond. Kalau kosong saja pun tak apa. Dah cukup sedap dah.

Bila dah masak, beginilah hasilnya… Nampak sedap kan! Rasa terus nak baham. Sabar, biarkan sejuk sikit. Nanti bolehlah makan atau simpan dalam bekas kedap udara. Mudah rupanya nak buat biskut Famous Amos ni. Lain kali tak payah beli lagi. Dahlah jimat, dapat pula rasa air tangan sendiri. Memang special!

KREDIT RESIPI & FOTO : NAZURAH HASAN

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama