Bahan-bahan :
🍪Minyak 4 sudu besar
🍪Udang galah sederhana/udang air tawar 1 kg, dibersihkan, dibuang janggut dan ekor
🍪Bawang merah 500 g dikupas dan dihiris halus
🍪Halia 4 cm, dikupas dan dihiris halus
🍪Serai 4 batang, dikupas dan dihiris halus
🍪Daun kunyit 1 helai, dihiris halus
🍪Cili kering 20 tangkai, direndam dalam air panas dan dituskan, kemudian dibuang biji dan ditumbuk kasar
🍪Santan pekat 750 ml
🍪Garam Secukup rasa
🍪Gula Secukup rasa
Cara Penyediaannya :
👉 Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan udang dan bahan-bahan lain ke dalam.
👉 Masakkan dengan api yang sederhana sehingga kuah mendidih.
👉 Perlahankan api dan teruskan renih di atas api yang perlahan.
👉 Apabila kuahnya pekat, letakkan di atas pinggan dan hidangkan.
👉 Hiaskan dengan daun kunyit yang telah dihiris halus.
SELAMAT MENCUBA
Tags:
resipiudang
Waduh sedapnya.. susah nak dapat udang galah ni
BalasPadam