RESIPI GULAI LEMAK KETAM
Bahan-bahan : 

🍝1 kg ketam
🍝5 ulas bawang merah
🍝2 ulas bawang putih
🍝20 biji cili api
🍝3 inci kunyit
🍝4 batang serai
( Kisar kesemua bahan2 di atas kecuali ketam πŸ˜„)


🍝1 cawan air
🍝1 mangkuk santan pekat
🍝2 keping asam gelugur
🍝2 helai daun kunyit

Cara Penyediaannya :

πŸ‘‰Masukan ketam yang telah dibersihkan di dalam kuali berserta bahan2 yang telah dikisar tadi.

πŸ‘‰ Pasang api sederhana perlahan dan masukan 1 cawan air, tunggu sehingga naik bau dan masukan bahan2 perasa, garam, sedikit gula dan asam gelugur.

πŸ‘‰ Masukan santan pekat dan kacau perlahan- lahan agar santan tidak pecah minyak.

πŸ‘‰ Sebelum kuah menggelegak, masukan daun kunyit sehingga gulai ketam betul2 masak. Sedia untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA

Post a Comment

Previous Post Next Post