Petua Menyimpan Rempah Ratus dan Bahan Masakan Untuk Tahan Lama

Petua Menyimpan Rempah Ratus dan Bahan Masakan Untuk Tahan Lama

REMPAH JENIS BIJI-BIJIAN

Salah satu jenis bahan masakan dapur yang seringkali digunakan adalah rempah ratus dalam bentuk biji-bijian. Antaranya adalah ketumbar, lada hitam dan banyak lagi.  Hampir setiap jenis masakan dari bahan asas ikan dan daging seringkali melibatkan pelbagai jenis rempah ratus jenis ini untuk memberikan rasa yang lebih nikmat dan mantap.


Rempah ratus ini jika tidak disimpan dengan baik mudah berkulat. Oleh itu cara terbaik simpan dalam tempat yang tertutup dan terhindar dari cairan. Masukkan dalam bekas yang bertutup rapat. Setiap kali setelah digunakan pastikan bekas rempah ditutup dengan rapat dan disimpan ditempat yang selamat dan terkena cukup sinar matahari agar terhindar dari suhu yang lembab. 


BAWANG DAN REMPAH-REMPAH
Sama caranya menyimpan rempah jenis biji-bijian, rempah menjadi sebahagian dari bahan masakan yang tidak pernah terpisah dari aneka jenis resipi masakan. Beberapa bahan yang termasuk ke dalam rempah antaranya adalah kunyit, lengkuas, kencur, bawang merah, bawang putih, pala dan banyak lagi.

Oleh kerana penggunaannya yang sering digunakan, ramai yang akan membeli bahan dalam jumlah yang banyak untuk dijadikan stok dirumah. Namun sayangnya penyimpanan bahan ini apabila tidak diperhatikan, ia akan mudah busuk dan kering. Akibatnya, kesegaran dari bahan-bahan ini akan menghilang dan bila digunakan maka rasa dari masakan akan terasa kurang nikmat.

Maka ada jenis bahan masakan ini sebaiknya tidak ditempatkan pada tempat yang terdedah pada cahaya matahari dengan terlalu berlebihan. Selain itu, elakkan pula menempatkan bahan ini pada tempat yang terlalu lembab sebab akan mudah busuk. Sebaiknya, selepas membeli segera keluarkan bahan-bahan ini dari plastik dan letakkan dalam bekas yang terbuka tanpa perlu dicuci. Anda boleh mencucinya pada masa menggunakan bahan ini nanti. Ia mengelakkan tidak akan sisa air yang membuat suhu pada bahan ini menjadi rendah. Jadi hal ini akan mengundang proses bahan-bahan ini lebih cepat membusuk.

BAHAN MASAKAN JENIS BERDAUN
Bagi menjaga kesegaran daun salam, daun pandan, serai dan masih banyak lagi sebaiknya tempatkan pada bekas yang tidak terkena dengan cahaya matahari secara langsung. Pancaran matahari akan merubah warna dan tekstur daun menjadi kering. Untuk itu, anda boleh menempatkan bahan ini di dalam peti sejuk dengan suhu yang tidak terlalu rendah. Namun sebelumnya, pastikan anda membersihkan  dan mencucinya terlebih dahulu untuk menghindarkan penyebaran bakteria. 

Petua Menyimpan Rempah Ratus dan Bahan Masakan Untuk Tahan Lama


ANEKA JENIS CILI
Bukan hanya jenis dari dedaunan, cili juga seringkali menjadi bahan perendah calah mengolah aneka jenis masakan. Sebut sahaja contohnya gulai, rendang dan masakan bercili. Jadi bagainama cara menyimpan bahan yang satu ini agar tahan lama? Salah satu strategi yang dapat dilakukan adalah dengan memasukkan bahan ini ke dalam peti sejuk.

Suhu dalam peti sejuk yang cukup rendah akan dapat menjaga kesegaran dari bahan masakan ini. Sebaliknya, menempatkan aneka cili di luar mungkin membuat cili mudah kering. Apalagi bila anda hanya menempatkan bahan ini ke dalam bekas tertutup dan tidak dimasukkan dalam peti sejuk. Maka yang mungkin terjadi ialah cili ini akan mudah rosak. 

TOMATO DAN LIMAU NIPIS
Mungkin selama ini anda sering menyimpan dua bahan memasak ini di dalam peti sejuk dengan anggapan bahan ini akan tentu lebihs egar dan tahan lama. Namun sebenarnya, kena ubah cara penyimpanan tomato dan limau nipis dengan cara yang baru.

Untuk limau nipis, menempatkan bahan ini di dalam peti sejuk untuk menjaga kesegarannya. Hanya untuk buah tomato sebaiknya tidak menempatkannya dalam peti sejuk. Sebaliknya simpan tomato dalam bekas terbuka dan pastikan tidak terpapar cahaya matahari. 



SEMOGA BERMANFAAT


Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama