Resipi Nasi Ala Kak Wok, Gulai Ayam dan Sambal Belacan Sedap!

Siapa disini penggemar nasi kak wok? Mesti rindu kan nak makan nasi kak wok, panas-panas dengan gulai ayam yang sedap tu, ayam goreng yang rangup dan juga sambal belacan yang pedas tapi memikat tu.  Sebenarnya tak perlu pun pergi ke kedai, anda boleh buat sendiri di rumah. Mudah bukan? Resipi ini adalah perkongsian dari Rose Farra dan resipinya cukup mudah tetapi sedapnya boleh buatkan kita teringat sampai bila-bila. Selamat mencuba!

RESIPI GULAI & SAMBAL BELACAN ALA KAK WOK

NASI PUTIH

Nasi Putih - ditanah seperti biasa, letak daun pandan simpul, lebih wangi. 


RESIPI GULAI AYAM


BAHAN-BAHAN GULAI AYAM

  • 4 biji bawang bombay
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 1/2 inci halia
  • 3 sudu makan rempah daging
  • 1 sudu makan rempah kerutuk
  • Kacang panjang secukupnya - dipotong
  • Terung - dipotong kecil
  • Leher, kaki, kepak dan paha ayam - dipotong kecil
  • Santan ( Jangan pekat sangat)- ikut jumlah ayam yang digunakan
  • Garam dan kiub pati ayam secukup rasa
  • 1 kerek manisan / gula melaka
  • 2-3 keping asam gelugur (Penambah Rasa) 

CARA PENYEDIAAN :

#1 Kisar bawang merah, bawang putih dan halia sehingga lumat dan tumis hingga wangi.

#2 Satukan rempah kari dan kerutuk. Bancuh sedikit dengan air hingga jadi pes. Kemudian gaul pada ayam dan perap seketika.

#3 Seterusnya masukkan ayam ke dalam periuk berisi bahan tumis tadi. Masak sehingga empuk.

#4 Masukkan santan dan masak hingga mendidih serta kuah menjadi sedikit pekat.

#5 Tambahkan terung, kacang panjang dan asam gelugor ( jika suka )

#6 Perasakan dengan garam, manisan serta kiub pati ayam dengan secukupnya. Kacau sehingga sebati rasa dan angkat. 

RESIPI AYAM GORENG HARUM


BAHAN-BAHAN :
  • 1 ekor ayam - dipotong kecil
  • 2 sudu teh garam
  • 2 inci kunyit hidup - tumbuk lumat
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk cili
  • 3 tangkai daun kari

CARA PENYEDIAAN :

#1 Basuh bersih ayam dan lumurkan dengan bahan-bahan lain. Perap seketika. 

#2 Panaskan minyak masak dan goreng sampai sederhana garing.

#3 Angkat dan toskan minyaknya. 

RESIPI SAMBAL BELACAN ALA KAK WOK


BAHAN-BAHAN:
  • 4 biji cili kering - direbus
  • Cili padi - jumlah ikut tahap kepedasan yang dimahukan
  • 2 inci belacan
  • 1 biji bawang besar - dibakar
  • 1 labu bawang putih - dibakar
  • Gula, garam dan perasa secukupnya
  • Air asam jawa- anggaran 1/2 mangkuk
  • Limau kasturi secukupnya

CARA PENYEDIAANNYA :

#1 Satukan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga hancur. Jangan terlalu halus nanti kurang sedap.

#2 Tuang kisaran cili ke dalam bekas dan masukkan perahan limau kasturi hingga capai tahap masam yang sedap dengan citarasa anda.

#3 Kulit limau kasturi yang dibuang, hiris halus dan masukkan ke dalam sambal, gaul rata.

#4 Sedia untuk dinikmati bersama nasi, ayam dan gulai. 

Mudah bukan resipi ini? Nak makan nasi ala kak wok ini, kena ada nasi putihnya, gulai ayam, ayam goreng dan juga sambal belacan, barulah lengkap juadahnya. Kepada anda yang teringin atau mengidam nak makan nasi ala kak wok ini, bolehlah cubanya dirumah. 

SELAMAT MENCUBA

Kredit Resipi & Foto : Rose Farra

Catat Ulasan

Terbaru Lebih lama